Πανδημία COVID-19: Μέτρα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας

el
Δελτία Τύπου

Εκδήλωση ενημέρωσης για τα χρηματοδοτικά εργαλεία της HDB στο ΕΒΕΑ (02.11.2022)

Τα καινοτόμα και ευέλικτα Χρηματοδοτικά Εργαλεία, τα οποία προσφέρει στις επιχειρήσεις η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα-HDΒ, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στο νέο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον, ήταν στο επίκεντρο της χθεσινής εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα-HDB και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών (ΕΣΑ).

Προλογίζοντας την εκδήλωση, ο κ. Σταύρος Καφούνης, Β΄ Αντιπρόεδρος του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, τόνισε ότι πρόκειται για μια εκδήλωση που κάνει πράξη το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των φορέων που υπεγράφη πριν λίγους μήνες και σκοπό έχει να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να περάσουν στην “επόμενη μέρα” της ελληνικής οικονομίας με καλύτερο τρόπο. «Νομίζω ότι η συνεργασία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας με την πραγματική οικονομία, με τις τράπεζες αλλά και με όλους τους επαγγελματικούς φορείς μπορεί να έχει ένα εξαιρετικά θετικό αποτέλεσμα για την οικονομία της χώρας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καφούνης. Και συμπλήρωσε ότι «Διανύουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο, όπου οι επιχειρήσεις έχουν δώσει έναν τεράστιο αγώνα, έχουν ανταπεξέλθει σε τρομακτικές δυσκολίες και εμείς οφείλουμε να κάνουμε το μέλλον λίγο ευκολότερο για αυτούς. Η ρευστότητα και η εξασφάλιση πόρων είτε για κεφάλαιο κίνησης είτε για επενδύσεις είναι το ζητούμενο αυτή τη στιγμή. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε τα τεράστια διαθέσιμα κονδύλια που έχουν εξασφαλιστεί για την ελληνική οικονομία, να μπορέσουν να διαχυθούν στο σύνολο της πραγματικής οικονομίας με έναν ευέλικτο τρόπο, ο οποίος δε θα δημιουργεί αγκυλώσεις και θα στερήσει τελικά την πρόσβαση σε πάρα πολλές επιχειρήσεις. Όλοι γνωρίζουμε ότι η ελληνική οικονομία στηρίζεται κυρίως στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, άρα πρέπει να καταλάβουμε ότι για να δούμε την αγορά και την οικονομία να προχωράει θα πρέπει αυτά τα κονδύλια να φτάσουν στο σύνολο της πραγματικής οικονομίας, στο σύνολο των επιχειρήσεων».

Στον χαιρετισμό της η κα Αθηνά Χατζηπέτρου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας-HDB,  τόνισε: «Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα- HDB έχει αποδείξει τις δυνατότητες της κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης.  Σήμερα λειτουργεί ως πυλώνας ανάπτυξης που αμβλύνει τους περιορισμούς χρηματοδότησης και ρευστότητας και καλύπτει τα κενά της αγοράς στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό τοπίο. Ο κεντρικός ρόλος της HDB είναι να παρεμβαίνει καταλυτικά στη δυναμική σχέση Κράτους, Τραπεζών και Επιχειρήσεων.  Σε αντίθεση με τις εμπορικές τράπεζες, η HDB είναι ο μόνος εθνικός αναπτυξιακός οργανισμός, εξουσιοδοτημένος να παρέχει μόχλευση για την αντιμετώπιση χρηματοπιστωτικών κρίσεων. Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα-HDB σχεδιάζει και θέτει σε γρήγορη εφαρμογή σύγχρονα χρηματοοικονομικά εργαλεία που προάγουν την πρόσβαση στη χρηματοδότηση και μειώνουν το χρηματοδοτικό κενό».

Από την πλευρά της η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμολγου, σχολιάζοντας τα οφέλη της έμπρακτης συμμαχίας μεταξύ των τριών φορέων και της εκδήλωσης δήλωσε: «Ο κάθε ένας από τους θεσμούς μας, αξιοποιώντας τα μέσα που διαθέτει, αναζητεί διαρκώς τρόπους για να διευρύνει την προσφορά του. Έτσι αναπτύσσουμε δράσεις που επιδιώκουν την εξυπηρέτηση, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, ενθαρρύνουν  την πρωτοβουλία, προωθούν τη συνέργεια και διευκολύνουν, τελικά, την πρόσβαση στο σημαντικότερο μέσο για την ενδυνάμωση του επιχειρείν: τη χρηματοδότηση. Κοινός σκοπός μας είναι η δημιουργία ενός νέου περιβάλλοντος επιχειρηματικής ευημερίας».

Στο κύριο μέρος της εκδήλωσης, τα στελέχη της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας- HDB παρουσίασαν και ανέλυσαν με λεπτομέρειες τα υφιστάμενα αλλά και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία της, που μπορούν να αξιοποιήσουν οι επιχειρήσεις. Για τη μέγιστη αξιοποίηση των αποτελεσμάτων και του σκοπού της εκδήλωσης, η παρουσίαση είναι διαθέσιμη ηλεκτρονικά εδώ.