Πανδημία COVID-19: Μέτρα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας

el
Δημόσιες Παρεμβάσεις

Ομιλία της Προέδρου & CEO της HDB κας Αθηνάς Χατζηπέτρου στην Γενική Συνέλευση του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών -ΕΕΔΕΓΕ. (04.12.2021)

Ομιλία της Προέδρου & CEO της HDB κας Αθηνάς Χατζηπέτρου στην Γενική Συνέλευση του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών -ΕΕΔΕΓΕ. (04.12.2021)

Δείτε την ομιλία σε video εδώ

Αγαπητή Πρόεδρε,

Αγαπητή Σοφία,

Αγαπητές Κυρίες,

Είναι σήμερα μια από εκείνες τις στιγμές που αισθάνομαι ιδιαίτερη υπερηφάνεια να απευθύνομαι σε ένα τόσο ιδιαίτερο κοινό. Στις γυναίκες που επιχειρούν, που δίνουν παράδειγμα και όραμα σε άλλες γυναίκες.

Θα ξεκινήσω ευχαριστώντας προσωπικά τη φίλη Σοφία για την πρόσκληση. Η Σοφία αποτελεί πηγή έμπνευσης για τις γυναίκες επιχειρηματίες με καθοριστική συμβολή στο να ακουστεί η φωνή των γυναικών επιχειρηματιών από όλη την Ελλάδα πιο δυνατά. Σύζυγος, μητέρα, επιφανής επιχειρηματίας με ουσιαστικό κοινωνικό αποτύπωμα στο γυναικείο επιχειρείν.

Σήμερα πιστεύω πως έχουμε καταφέρει πολλά ΑΛΛΑ μπορούμε ακόμα περισσότερα. Η γυναίκα τον 21ο αιώνα έχει τόσο την ικανότητα και τις γνώσεις όσο και την φιλοδοξία να εργαστεί, να διεκδικήσει και να αναρριχηθεί σε ηγετικές θέσεις. Παρόλα αυτά, οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μια σειρά από προκλήσεις, τις οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν και να ξεπεράσουν για να πετύχουν τους στόχους τους.

Τόσο η πανδημία όσο και η παγκόσμια οικονομική κρίση είχε ως αποτέλεσμα την αργή πρόοδο και σε κάποιες περιπτώσεις την οπισθοδρόμηση της ισονομίας των φύλων στο ανώτερο ιεραρχικό επίπεδο.

Οι όροι ‘’γυάλινη οροφή’’ και γυάλινος γκρεμός (glass cliff) περιλαμβάνουν ακριβώς τα διάφορα αόρατα εμπόδια που έχουν να αντιμετωπίσουν οι γυναίκες προς την κορυφή, προς τις θέσεις ηγεσίας. Ας μην ξεχνάμε πως το μοντέλο διοίκησης των επιχειρήσεων του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα χαρακτηρίζεται από κοινωνικά δίκτυα, νόρμες, κανόνες και πρακτικές που ιστορικά στηρίζονται σε ανδρικά πρότυπα.

Δεν είναι προσωπικά τα κωλύματα που μπορεί να κρατήσουν τις γυναίκες πίσω– είναι θέματα νοοτροπίας!

Πιστεύω όμως ακράδαντα πως σήμερα είναι η ευκαιρία να αλλάξουμε τα παλιά μοντέλα διοίκησης και να κοιτάξουμε μπροστά χωρίς αποκλεισμούς και ποσοστώσεις- που πιστέψτε με, αδικούν την πραγματική αξία των γυναικών-, με όλες εσάς να αποτελείτε το τρανό παράδειγμα.

Ξεκίνησα την καριέρα μου σε μία γνωστή εταιρεία συμβούλων και στη συνέχεια ως στέλεχος της πολυεθνικής Johnson and Johnson.

Δουλεύοντας πολλά αδιάκοπα 12ωρα, κατάφερα στα 30 μου, ταυτόχρονα με τον ρόλο της μητέρας, να αναλάβω τον ρόλο της περιφερειακής οικονομικής διευθύντριας στην CocaCola Ελλάς για να ακολουθήσουν και άλλες θέσεις ευθύνης σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες και οργανισμούς.

Παράλληλα, αποφασίζω να καθίσω πάλι στα θρανία και να ολοκληρώσω έναν μεταπτυχιακό τίτλο στην Πολιτιστική Διαχείριση από το Πανεπιστήμιο του Kent.

Η επιτυχημένη ολοκλήρωση του νέου μου μεταπτυχιακού, μου έδωσε μία ένεση νεανικής υπερηφάνειας. Εσείς με γνωρίσατε από τη θέση μου ως Πρόεδρος του Δ.Σ του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠ).

Σήμερα με βρίσκετε στη θέση της Πρόεδρου και Διευθύνουσας Συμβούλου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB).

Ένα μήνα αφού ανέλαβα τα ηνία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, η χώρα προχώρησε σε lockdown. Η άμεση, σαφής και αυστηρή εντολή της πολιτικής ηγεσίας ήταν να χρηματοδοτήσουμε τις Ελληνικές επιχειρήσεις για την επιβίωση τους.

Έπρεπε να ενεργήσουμε γρήγορα, με ευαισθησία και αποτελεσματικότητα.

Και αυτό ακριβώς πράξαμε.

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ξεκίνησε στην πανδημία με 280 εκ ευρώ υπό διαχείριση δάνεια και σήμερα ξεπερνά τα 8 δις. Έπρεπε να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να σταθούν στα πόδια τους αλλά συγχρόνως να ολοκληρώσουμε μια εσωτερική διαδικασία ολοκληρωτικού μετασχηματισμού. Εδώ λοιπόν χρειάστηκε, ο συνδυασμός γυναικείας ανθεκτικότητας αλλά και επιμονής για να ολοκληρωθεί μια μεγάλη συνολική προσπάθεια. 

Και τα καταφέραμε.

Πάντα προσπαθώ να προσεγγίζω τους συνεργάτες μου με έναν τρόπο που ο ρόλος της CEO να είναι περισσότερο Chief Explanation Officer. Κάτι σαν διευθυντής μιας ορχήστρας που ακούγοντας και μελετώντας προσεκτικά το κάθε όργανο και τον κάθε μουσικό, πρέπει τελικά να δημιουργήσει ένα ουσιαστικό και ομοιόμορφο ΚΑΙ ισορροπημένο αποτέλεσμα.

Σήμερα στην HDB αποδεικνύουμε με υπερηφάνεια και εμπράκτως την κουλτούρα και την φιλοσοφία της επιχείρησης ως προς την προαγωγή ισονομίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ισομερή στελέχωση μεταξύ των φύλων σε όλα τα ιεραρχικά επίπεδα ΠΆΝΤΑ στη βάση ικανοτήτων.

Ισότητα στην πράξη λοιπόν με το 47,8% του συνόλου των εργαζομένων να είναι γυναίκες και το 50% των διευθυντών και προϊσταμένων να είμαστε γυναίκες.

Στην HDB καταρρίπτουμε το glass ceiling!

Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε πως η ηγεσία είναι γένους θηλυκού!

Θα πρέπει να τονίσω όμως πως δεν υπήρξε ποτέ στόχος η δημιουργία μιας Τράπεζας γυναικών αλλά μιας πραγματικής gender bilingual Αναπτυξιακής Τράπεζας προσελκύοντας ταλέντα ανεξαρτήτου φύλου.

Κυρίες μου,

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, εκ φύσεως η γυναίκα είναι ένα δυνατό ον κυρίως διότι τίκτει. Αυτό από μόνο του συνοδεύει κάποια επιπρόσθετα χαρακτηριστικά όπως αντοχή και ανθεκτικότητα και όχι απλά ανοχή, ΚΑΙ φυσικά με επιμονή και ενσυναίσθηση.

Διαθέτουμε όλα εκείνα τα προσόντα που μαζί με σκληρή δουλειά οδηγούν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο μοναδικός παράγοντας που μπορεί να σταθεί εμπόδιο στους στόχους μας είναι η εμπιστοσύνη που έχουμε στις ικανότητές μας και στον εαυτό μας.

Ας προσπαθήσουμε λοιπόν μαζί με τόλμη να συνδιαμορφώσουμε μια κοινωνία προαγωγής ίσων ευκαιριών και συνανάπτυξης των φύλων.

Μία κοινωνία όπου το γυναικείο επιχειρείν είναι ο μοχλός ανάπτυξης και εξέλιξης.

Γιατί ο κόσμος αλλάζει από τον καθένα και καθεμία μας ξεχωριστά ΚΑΙ από όλους και όλες μαζί συλλογικά!

Εξάλλου … όταν οι γυναίκες ευημερούν, η ίδια η κοινωνία ευημερεί.

Ευχαριστώ θερμά για την προσοχή σας.