Πανδημία COVID-19: Μέτρα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας

el
Δελτία Τύπου

Τοποθέτηση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για το νομοσχέδιο για τις Δημόσιες Συμβάσεις

Αθήνα, 2 Μαρτίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τοποθέτηση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για το νομοσχέδιο για τις Δημόσιες Συμβάσεις.

 

«έρχομαι τώρα στο νομοσχέδιο και πάω σε ορισμένα άρθρα που αφορούν περισσότερο το υπουργείο Ανάπτυξης. Διατάξεις για την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Είναι νομοτεχνικές βελτιώσεις για να μπορεί να λειτουργεί καλύτερα η Επιτροπή Ανταγωνισμού και πάμε τώρα στις διατάξεις, που με ενδιαφέρει πολύ και άκουσα μια μικρή κριτική για την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Για τις αλλαγές τις οποίες βάζουμε στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα,  να πω μερικά λόγια για το τι έχουμε κάνει. Εμένα μου ανέθεσε ο κύριος Πρωθυπουργός από τις 9 Ιουλίου του 2019 την ευθύνη αυτού του υπουργείου που μέσα στην ευθύνη μου είναι και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα για την οποία ερχόμαστε σήμερα στον παρόν νομοσχέδιο και φέρνουμε κάποιες διατάξεις για να κάνουν την λειτουργία της περισσότερο αποτελεσματική και γρήγορη.

Καταθέτω για τα πρακτικά τι πέτυχε η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα αυτούς τους 18 μήνες. Το 2019 στον απολογισμό η Αναπτυξιακή Τράπεζα είχε συνολικά έσοδα 16.764.147 ευρώ. Από αυτά τα 16 εκατομμύρια, όπως θα δείτε εδώ με την κόκκινη, στο κόκκινο που έχουμε βάλει στο πλαίσιο, τα 13 εκατομμύρια είναι  μόνο τόκοι. Είναι  οι τόκοι από τις καταθέσεις του κεφαλαίου στην Τράπεζα της Ελλάδος. Στον απολογισμό του 2020 τα 16 εκατομμύρια τα κάναμε 31.706.903. Σχεδόν τα διπλασιάσαμε.

Εδώ δε θα διαπιστώσετε ότι το κομμάτι των τόκων μειώνεται πάρα πολύ και ανεβαίνει ένα πράσινο κομμάτι εδώ, το οποίο είναι τα έσοδα διαχειρίσεως κεφαλαίου από την κανονική δουλειά δηλαδή που κάνει η Τράπεζα.

Εδώ θα δείτε ότι στον προϋπολογισμό του 2020 προβλέπαμε 28 εκατομμύρια, τα φτάσαμε δηλαδή, 28.142.000, τα ξεπεράσαμε, πήγαμε στα 31 όπως είπα πριν, και τώρα στον προϋπολογισμό του 2021 προβλέπω ότι θα εισπράξουμε φέτος 41 εκατομμύρια.

Παραλάβαμε από την Αναπτυξιακή Τράπεζα 16 εκατομμύρια και τη φτάνουμε φέτος 41 εκατομμύρια. Προσέξτε, όμως, το πράσινο εδώ. Έχει πάει στα 26 εκατομμύρια. Για να καταλάβετε το ’19 που παραλάβαμε, πραγματικά χρήματα από τη διαχείριση κεφαλαίου, η Αναπτυξιακή δεν είχε ούτε ένα ευρώ. Μηδέν.Το 2021 η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα πάρει από κανονική διαχείριση κεφαλαίων 26.615.000. Από πραγματική δουλειά δηλαδή. Γιατί το λέω όλο αυτό; Γιατί εμείς την Αναπτυξιακή Τράπεζα τη βάλαμε μπρος, τη λειτουργούμε, την πιστεύουμε και τη θεωρούμε σημαντικό εργαλείο στα πλαίσια του κράτους.

Και μάλιστα πρέπει να σας πω ότι είμαι εξαιρετικά ευτυχής που χθες η DG ECFIN για πρώτη φορά στην έκθεσή της, κάνει ειδική μνεία στην έκθεση για την Ελλάδα, στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Στο εγγυοδοτικό εργαλείο το οποίο βγάλαμε και το οποίο σήμερα, επειδή είχαμε το πρωί την εβδομαδιαία συνάντησή μας με τις τράπεζες, έχει ξεπεράσει και σε απορρόφηση και ο πρώτος και ο δεύτερος κύκλος το 92%. Θεωρήθηκε στην έκθεση της DG ECFIN ως ένα από τα εργαλεία πρότυπα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και ως ένα από τα πιο επιτυχημένα μοντέλα διαχείρισης κοινοτικών πόρων κατά τη διάρκεια του Covid-19.

Αυτά γιατί τα λέω; Προφανώς αξίζουν συγχαρητήρια στην κυρία Χατζηπέτρου, στον κύριο Τσακίρη και σε όλη την ομάδα που δουλέψανε για να γίνει αυτό πραγματικότητα.

Αλλά, το λέω για να εξηγήσω γιατί φέρνουμε τις διατάξεις. Όσο μεγαλώνει και επιτυγχάνει και φέρνει αποτελέσματα, φτάνει σε κάποιο όριο. Για να ξεπεράσουμε αυτό το  όριο και να γίνουμε περισσότερο αποτελεσματικοί χρειάζεται να δουλέψει η Αναπτυξιακή Τράπεζα με περισσότερο ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει και εξαίρεση από το ενιαίο μισθολόγιο, αυτός είναι και ο λόγος που μπορεί να προσλάβει στον ιδιωτικό τομέα και ούτω καθεξής.  Διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει η αναπτυξιακή Τράπεζα σε λίγα χρόνια όχι να έχει 41 εκατομμύρια αλλά 400 εκατομμύρια, 1 δισεκατομμύριο, 2 δισεκατομμύρια και να ανταγωνίζεται τις αντίστοιχες αναπτυξιακές τράπεζες των άλλων χωρών και να γίνει ένα πραγματικό εργαλείο όπως έπρεπε να είναι.

Ο λόγος, λοιπόν, που ζητάμε την έγκριση της Βουλής για να έχει η Αναπτυξιακή Τράπεζα αυτή την ευελιξία είναι τα αποτελέσματα που αυτούς τους λίγους μήνες έχουμε ήδη επιτύχει στην Αναπτυξιακή Τράπεζα από την ώρα που λάβαμε την εντολή από τον κύριο Πρωθυπουργό και προσπαθούμε να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη που μας έδειξε.