ESG Tracker by HDB: Δημιουργήστε δωρεάν αναφορά για την επιχείρησή σας

el
Δημόσιες Παρεμβάσεις

Άρθρο της CEO της HDB κας Αθηνάς Χατζηπέτρου σε ειδική έκδοση της εφημερίδας “ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ”

Μήνες τώρα, οι πολιτικοί ηγέτες και οι οικονομικοί αναλυτές, μας προειδοποιούν και μας περιγράφουν την τέλεια καταιγίδα που πλήττει την παγκόσμια οικονομία, την Ευρώπη και τη χώρα μας.

Αναλύουν τον υψηλό πληθωρισμό, τις προοπτικές αποκλιμάκωσης του, την οικονομική συρρίκνωση αλλά και τα τεράστια γεωπολιτικά προβλήματα που συσσωρεύονται, αμέσως μετά την ασταθή ανάκαμψη από την πανδημική κρίση.

Καθημερινά καταγράφονται κρίσεις. Επισιτιστική, Ενεργειακή, κρίση χρέους και κλιματική κρίση.

Μέσα σ’ αυτό το πρωτόγνωρα δύσκολο διεθνές περιβάλλον, η Ελλάδα ξεχωρίζει όχι μόνον γιατί διατηρεί υγιείς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης αλλά κυρίως επειδή παραμένει σταθερά πιστή, στην στρατηγική της επιλογή, για αναβάθμιση των υποδομών, στήριξη της επιχειρηματικότητας, προσέλκυση διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων, απλοποίηση του αδειοδοτικού πλαισίου και διαμόρφωση ενός φιλικότερου φορολογικού περιβάλλοντος.

Σ’ αυτή την συγκεκριμένη στρατηγική επιλογή, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα-HDB, η μοναδική αναπτυξιακή τράπεζα της χώρας,  διαδραματίζει ένα κρίσιμο, χρήσιμο και καταλυτικό ρόλο.

Όπως αποδείχθηκε κατά την περίοδο της πανδημικής κρίσης, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα-HDB εξελίχθηκε σ’ έναν αξιόπιστο και λειτουργικό μηχανισμό μόχλευσης εθνικών και κοινοτικών πόρων που λειτουργεί με γρήγορους ρυθμούς, με ψηφιακές υποδομές, με διαφάνεια και αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα.

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα-HDB στηρίζει τις παρεμβάσεις της στην πραγματική οικονομία της χώρας, πάνω σε δυο βασικούς πυλώνες:

  1. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία, υπό την μορφή συγχρηματοδοτήσεων και εγγυήσεων.
  2. Τα σύγχρονα μη χρηματοδοτικά εργαλεία που στοχεύουν τόσο στην εκπαίδευση της επιχειρηματικής κοινότητας, όσο και την εξέλιξη του επιχειρηματικού τοπίου, πάντοτε με τη χρήση τεχνολογίας.

H HDB έχει εισαγάγει στην ελληνική οικονομία, καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία θεματικού περιεχομένου, όπως  το «Ταμείο Εγγυοδοσίας Δανείων Επιχειρήσεων Παραγωγής Οπτικοακουστικών Έργων»  και το «Ταμείο Εγγυοδοσίας ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ».

Με το «Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ (ΤΕΠΙΧ ΙΙ), με το Επενδυτικό δάνειο, διευκολύνεται η πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε χρηματοδοτικούς μηχανισμούς  με τους πιο ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης καθώς το 40% του δανείου παρέχεται άτοκα, προκειμένου να αναπτύξουν βιώσιμη επιχειρηματική δράση στην ελληνική επικράτεια και να ενισχύσουν την επενδυτική δραστηριότητα της χώρας.

  • Στα πλαίσια του νέου Αναπτυξιακού νόμου, ήδη έχει δρομολογηθεί ένα σύγχρονο χρηματοδοτικό εργαλείο που απευθύνεται σε στις πολύ μικρές και μικρές αλλά και τις νεοσύστατες επιχειρήσεις οι οποίες στερούνται -προς το παρόν- ικανών ιστορικών οικονομικών στοιχείων για την αυτόνομη λήψη χρηματοδότησης.

Με την εγγύηση όμως της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας-HDB, διευκολύνεται η ένταξη των επιχειρήσεων αυτών στον νέο αναπτυξιακό νόμο 4887/2022, παρέχοντας λύσεις όχι μόνο για τον μακροπρόθεσμο δανεισμό αλλά και για το bridge financing της επιχορήγησης.

  • Το νέο «Green Guarantee Fund for Sustainable Development» σχεδιάστηκε για να υποστηρίζει επενδύσεις επικεντρωμένες σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην εξοικονόμηση ενέργειας και στον τομέα των υποδομών ηλεκτροκίνησης.
  • Το «Digital Guarantee Fund for Sustainable Development» στηρίζει την αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών και τις λύσεις ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων, προκειμένου να βελτιστοποιήσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα.

Το νεογέννητο «Ταμείο Μικροδανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας» διευκολύνει την χρηματοδότηση επενδυτικών δανείων με μικρά δάνεια ύψους έως 25.000 ευρώ προς αγροτικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις. Προβλέπει πρόσθετη επιδότηση επιτοκίου 100% για δύο έτη και κάλυψη συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Επιπλέον, η HDB, από τον περασμένο Ιούνιο, υλοποιεί το νέο «Ταμείο Καινοτομίας» που συνδυάζει την παροχή εγγύησης σε επενδυτικό δάνειο με την παροχή επιχορήγησης στην επιτυχημένη επίτευξη κριτηρίων καινοτομίας και ESG.

Για να επιταχύνουμε τις διαδικασίες και να διευκολύνουμε την πρόσβαση περισσότερων επιχειρήσεων στις πηγές χρηματοδότησης, η HDB δημιούργησε την νέα πλατφόρμα Know your Customer (KYC) που θα λειτουργεί ως σύνδεσμος ανάμεσα στις επιχειρήσεις, την HDB και τις Τράπεζες.

  • Δεν είναι μυστικό, έχουμε εντολή και επιδιώκουμε συστηματικά, να αυξήσουμε τον απόλυτο αριθμό των επιχειρήσεων που θεωρούνται πιστοληπτικά ικανές για δανειοδότηση.

Επίσης, επόμενος στόχος μας είναι η δημιουργία μιας εξελιγμένης πλατφόρμας Funding Wizard. Η πλατφόρμα αυτή θα συγκεντρώνει και παρέχει αυτόματα πληροφορίες χρηματοδότησης μέσω προγραμμάτων που διαχειρίζονται  δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς παγκοσμίως.

Δηλαδή θα είναι ένα aggregator πληροφόρησης με συνεχή επικαιροποίηση που θα περιλαμβάνει grants/ συγχρηματοδοτήσεις/ εγγυήσεις ή συνδυασμό τους.

Συμπερασματικά, πρέπει να επισημάνουμε ότι για πρώτη φορά, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα-HDB προσαρμόζεται γρήγορα στις αλλαγές.

Το απέδειξε με την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων της κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης.

Τα χρηματοδοτικά προϊόντα της HDB, επικεντρώνονται σε δραστηριότητες παραγωγικού δανεισμού.

Στρατηγική μας προτεραιότητα αποτελεί η μεγιστοποίηση του κοινωνικού οφέλους και των κοινωνικών αποδόσεων, μέσω μιας προσαρμοσμένης πλέον επενδυτικής δραστηριότητας και λειτουργίας στις επιταγές της βιώσιμης ανάπτυξης.

  • Είμαστε σίγουροι και επιβεβαιώνουμε με τις δράσεις μας, ότι η χρηματοοικονομική σταθερότητα χωρίς βιωσιμότητα του αναπτυξιακού μοντέλου απλώς δεν νοείται.

Η δραστηριότητά μας περιορίζει τον αρνητικό αντίκτυπο και τον επενδυτικό κίνδυνο των επενδύσεων αλλά και τις ατέλειες της αγοράς. Ενθαρρύνουμε με αυτό τον τρόπο την πράσινη και βιώσιμη χρηματοδότηση , αποφεύγοντας τις δυνητικές στρεβλώσεις που μπορεί να προκύψουν.

Λειτουργούμε αντικυκλικά, αντισταθμιστικά,  αλλά και ευδιάκριτα συμπληρωματικά με τις εμπορικές τράπεζες ενώ ταυτόχρονα είμαστε πλήρως εναρμονισμένοι με την εθνική στρατηγική της Ελληνικής κυβέρνησης…