ESG Tracker by HDB: Δημιουργήστε δωρεάν αναφορά για την επιχείρησή σας

el
Προηγούμενα προγράμματα

ΤΑΜΕΙΟ ΕΓΓΥΟΔΟΣΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ COVID-19

Το «Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19» δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε δανειακά κεφάλαια, μέσω της παροχής εγγυοδοσίας, σε χαρτοφυλάκιο με ανώτατο όριο. Αντικειμενικός σκοπός του είναι ο μετριασμός των επιπτώσεων της Πανδημίας COVID -19 στη λειτουργία των επιχειρήσεων, μέσω της ενίσχυσης της ρευστότητάς τους με δάνεια κεφαλαίου κίνησης.

Επιλέξιμες Επιχειρήσεις

Όλες οι επιχειρήσεις1 που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα, εκτός των εξωχώριων, των εταιριών συμμετοχών σε άλλες εταιρίες, των επιχειρήσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα, των δημοσίων φορέων και των θυγατρικών τους, των ΟΤΑ και των θυγατρικών τους, οι οποίες:

  • κατά την 31.12.2019 δεν θεωρούνται ως προβληματικές (όπως αναφέρεται στο σημείο 18 του άρθρου 2 του Κανονισμού 651/2014),
  • κρίνονται πιστοληπτικά αποδεκτές σύμφωνα με την ισχύουσα πιστωτική πολιτική και τις εσωτερικές διαδικασίες των πιστωτικών ιδρυμάτων,
  • είναι τραπεζικά ενήμερες (έχουν οφειλή < 90 ημερών ) κατά την ημερομηνία της αίτησης ή την 31.12.2019,
  • επιχειρήσεις για τις οποίες δεν συντρέχουν λόγοι αποκλεισμού του άρθρου 40 του νόμου 4488/17 (Α 137/139/17), όπως ισχύει,
  • επιχειρήσεις για τις οποίες δεν εκκρεμεί εντολή ανάκτησης προηγούμενης παράνομης και ασύμβατης κρατικής ενίσχυσης βάση απόφασης ΕΕ ή ΔΕΕ και
  • εάν έχουν ενταχθεί σε προγράμματα της ΕΑΤ (πρώην ΕΤΕΑΝ) που έληξαν ή βρίσκονται σε ισχύ δεν έχουν εμφανίσει δυσμενή συναλλακτική συμπεριφορά στην αποπληρωμή των οφειλών τους (καταγγελία δανείου ή ληξιπρόθεσμες οφειλές για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών)

Εξαιρέσεις δραστηριοτήτων

Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται:

  • Στη παραγωγή και εμπορία όπλων
  • Στα τυχερά παίγνια (Καζίνο)
  • Στα γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα
  • Σε παράνομες δραστηριότητες σύμφωνα το εθνικό δίκαιο
  • Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παρασκευή, επεξεργασία και εμπορία καπνού και προϊόντων καπνού

Επιλέξιμα δάνεια

Δάνεια που θα πρέπει να πληρούν σωρευτικά τις κατωτέρω προϋποθέσεις:

  • Δάνεια σε επιχειρήσεις που θα συναφθούν μετά την σύναψη Επιχειρησιακής Συμφωνία με τον ΧΟ και με ημερομηνία χορήγησης έως και την 31 Δεκεμβρίου 2021.
  • Σκοπός χορήγησης των Δανείων είναι το Κεφάλαιο Κίνησης.
  • Δάνεια (περιλαμβανομένων των μη μετατρέψιμων Ο/Δ) με διάρκεια έως πέντε (5) έτη συμπεριλαμβανομένης τυχόν περιόδου χάριτος.
  • Τα Δάνεια θα αφορούν νέες χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων.
  • Απαγορεύεται η αναχρηματοδότηση/αποπληρωμή υφιστάμενων δανείων και πιστωτικών γραμμών, η χρηματοδότηση προγράμματος καταβολής μερισμάτων ή αγοράς μετοχών και η χρηματοδότηση Εξαγορών και Συγχωνεύσεων.

Ύψος Δανείου

Το ανώτατο ποσό που μπορεί να ζητήσει μία επιχείρηση διαμορφώνεται βάσει μίας εκ των παρακάτω παραμέτρων:

  • το διπλάσιο του ετήσιου μισθολογικού κόστους της Επιχείρησης (συμπεριλαμβανομένων των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και του κόστους του προσωπικού που εργάζεται στους χώρους της επιχείρησης, αλλά επίσημα περιλαμβάνεται στις μισθοδοτικές καταστάσεις υπεργολάβων) για το 2019. Στην περίπτωση Επιχειρήσεων που δημιουργήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2019, το ανώτατο δάνειο δεν πρέπει να υπερβαίνει το κατ’ εκτίμηση ετήσιο μισθολογικό κόστος για τα δύο πρώτα έτη λειτουργίας του ή
  •  το 25% του συνολικού κύκλου εργασιών της Επιχείρησης κατά το έτος 2019 ή
  • μετά από τεκμηρίωση και βάσει αιτιολόγησης και σχεδίου που καθορίζει τις ανάγκες ρευστότητας του δικαιούχου, το ποσό του δανείου μπορεί να αυξηθεί πέραν των ανωτέρω ορίων I και II για να καλυφθούν οι ανάγκες ρευστότητας από την ημερομηνία χορήγησης του δανείου και για τους επόμενους 18 μήνες για την Μικρομεσαία Επιχείρηση και τον αυτοαπασχολούμενο και για τους επόμενους 12 μήνες για Μεγάλη επιχείρηση.

Επιτόκιο Δανείου

Το επιτόκιο των Δανείων επιβαρύνει τον Δανειολήπτη και μπορεί να συμφωνηθεί κυμαινόμενο ή σταθερό και θα εξαρτηθεί από την τιμολογιακή πολιτική του κάθε συνεργαζόμενου ΧΟ, λαμβάνοντας υπόψη και τον μηχανισμό μετακύλησης του οφέλους της εγγύησης προς τον Τελικό Αποδέκτη. Το επιτόκιο επιβαρύνεται με την εισφορά του Ν.128/75 (σήμερα 0,60% ετησίως), σε όσες χρηματοδοτήσεις οφείλεται τέτοια εισφορά.

Έξοδα Φακέλου

Το ποσό των πάγιων εξόδων φακέλου επιβαρύνει τον Δανειολήπτη και εξαρτάται από την τιμολογιακή πολιτική της κάθε Τράπεζας, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη για μετακύλιση του οφέλους της εγγύησης προς τον Τελικό Αποδέκτη.

Εξασφαλίσεις

Σε εξασφάλιση της απαίτησης από τα Δάνεια είναι δυνατόν να λαμβάνονται, πέραν της εγγύησης του Ταμείου Εγγυοδοσίας, και πρόσθετες καλύψεις (ενοχικές ή/και εμπράγματες εξασφαλίσεις), αλλά μόνο στον βαθμό που δικαιολογείται δεδομένης της Εγγύησης. Η κάθε συνεργαζόμενη τράπεζα θα διατηρεί σε κάθε χρονική στιγμή άνοιγμα τουλάχιστον 20% επί του κάθε εγγυημένου χαρτοφυλακίου δανείων, προκειμένου να αποφευχθεί σύγκρουση συμφερόντων.

Προμήθεια Εγγύησης

Οι  Εγγυήσεις του Ταμείου Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας εντάσσονται στο «Προσωρινό Πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της νόσου COVID-19» και παρέχονται έναντι της λήψης κατάλληλης προμήθειας από τη χρηματοδοτούμενη επιχείρηση η οποία αυξάνεται προοδευτικά καθώς αυξάνει η διάρκεια της εγγυημένης χρηματοδότησης, όπως ορίζεται στον παρακάτω πίνακα:

    
ΔικαιούχοςΓια το 1ο έτος %Για το 2ο -3ο  έτος %Για το 4ο – 5ο έτος %
Μικρομεσαία Επιχείρησηκαι αυτοαπασχολούμενοι  0,250,501,00
Μεγάλη Επιχείρηση  0,501,002,00
    

Σημείωση : Μια επιχείρηση είναι ΜΜΕ σύμφωνα με το Παράρτημα I του Κανονισμού 651/2014 

 Η προμήθεια καταβάλλεται  εφάπαξ για τη συνολική διάρκεια του δανείου κατά την πρώτη εκταμίευση της χρηματοδότησης και υπολογίζεται στο εγγυημένο ποσό της χρηματοδότησης, λαμβάνοντας υπόψη το πρόγραμμα αποπληρωμής του δανείου.

Το ποσό της προμήθειας επιχορηγείται μέσω του Ταμείου και έως του ποσού:

  • για επιχειρήσεις όλων των κλάδων εκτός του πρωτογενή τομέα, της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας: 800.000 ευρώ
  • για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας : 120.000 ευρώ
  • για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων: 100.000 ευρώ.

Ειδικότερα, αναφορικά με την προμήθεια εγγύησης διευκρινίζονται ότι :

  • Στην περίπτωση που η προμήθεια της αιτούμενης χρηματοδότησης υπερβαίνει τα παραπάνω όρια, τότε το υπερβάλλον ποσό καταβάλλεται από την επιχείρηση ή τροποποιούνται οι όροι χορήγησης της χρηματοδότησης (διάρκεια ή ύψος δανείου).
  • Η λήψη της ενίσχυσης η οποία σχετίζεται με την προμήθεια εγγύησης δεν είναι υποχρεωτική και άπτεται της ευχέρειας του Δανειζόμενου.
  • Το ύψος της ενίσχυσης υπολογίζεται λαμβάνοντας υπόψη το ύψος του εγγυημένου δανείου, τη διάρκειά του δανείου, την προαναφερόμενη προμήθεια εγγύησης που ο Δανειζόμενος  όφειλε να καταβάλλει και το ποσό της προμήθειας που εν τέλει κατέβαλλε (εφόσον υφίσταται).
  • Σε περίπτωση πρόωρης αποπληρωμής του δανείου δεν διαφοροποιείται ούτε το ύψος της ενίσχυσης που ο Δανειζόμενος τυχόν έλαβε ούτε επιστρέφεται τυχόν καταβληθείσα προμήθεια.
  • Η προμήθεια, για το ποσό που δεν καλύπτεται  από επιχορήγηση θα καταβάλλεται σε ειδικό λογαριασμό του Ταμείου Εγγυοδοσίας.
  • Ενίσχυση για προμήθεια εγγύησης δεν θα αποδίδεται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας που αφορούν κάποια από τις κατηγορίες ενισχύσεων που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 1 στοιχεία α) έως ια) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 717/2014 της Επιτροπής.
  • Για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση και την εμπορία γεωργικών προϊόντων, ενίσχυση (προμήθεια εγγύησης) χορηγείται εφόσον δεσμευτούν για τη μη μετακύλιση της λαμβανόμενης ενίσχυσης εν μέρει ή εξ ολοκλήρου σε πρωτογενείς παραγωγούς.
  • Οι ενισχύσεις στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων πρέπει να μην καθορίζονται με βάση την τιμή ή την ποσότητα των προϊόντων που διατίθενται στην αγορά.

Διαδικασία υποβολής

  • Το αίτημα υποβάλλεται από την επιχείρηση στον διαδικτυακό τόπο www.ependyseis.gr ,συμπληρώνοντας τα ζητούμενα στοιχεία (ποσό, σκοπό χρηματοδότησης, στοιχεία επικοινωνίας, κ.λπ.), και επιλέγει την Τράπεζα με την οποία επιθυμεί να συνεργαστεί. Τέλος με την υποβολή λαμβάνει έναν μοναδικό αριθμό καταχώρισης.
  • Ακολούθως η επιχείρηση επισκέπτεται ένα κατάστημα της Τράπεζας που επέλεξε και προσκομίζει το φυσικό φάκελο των δικαιολογητικών που θα ζητηθούν,  προκειμένου να αξιολογηθεί  το αίτημα της για παροχή χρηματοδότησης από την Τράπεζα και τη λήψη της εγγύησης του Ταμείου Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Οι 13 συνεργαζόμενες τράπεζες στις οποίες μπορούν να απευθύνονται οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις είναι:

Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank, Attica Bank, Optima bank, Procredit Bank, Συν. Τράπεζα Ηπείρου, Παγκρήτια Συν. Τράπεζα, Συν. Τράπεζα Θεσσαλίας, Συν. Τράπεζα Καρδίτσας, Συν. Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας, Συν. Τράπεζα Χανίων.

Η υποβολή αιτήσεων στον διαδικτυακό τόπο www.ependyseis.gr ξεκίνησε στις 3/6/2020.

Για διευκρινίσεις/επίλυση θεμάτων τεχνικής φύσεως της πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων καλέστε: 210 7787940 (09:00-17:00)  ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: support@mou.gr

Για περισσότερες διευκρινίσεις επί των όρων του Ταμείου Εγγυοδοσίας μπορείτε να απευθύνεστε στο email: covid.guarantee@hdb.gr και στο τηλέφωνο: 210 7450400