ESG Tracker by HDB: Δημιουργήστε δωρεάν αναφορά για την επιχείρησή σας

el
Δελτία Τύπου

Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα: Στόχος η χρηματοδότηση της πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης των ΜμΕ της Ελλάδας

«Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB) φιλοδοξεί να γίνει η τράπεζα βιώσιμης ανάπτυξης των ΜμΕ της Ελλάδας», δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλός της, Γεώργιος Ζαββός, σε ομιλία του στο συνέδριο Athens Symposium με θέμα «Securitisation – An indispensable tool for growth and capital management» που διοργάνωσαν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικης Σταθερότητας(ΤΧΣ), η Clifford Chance και η PCS .

Στο πλαίσιο της υλοποίησης των κυβερνητικών πολιτικών για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής και την αναβάθμιση της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο, μέσω των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων ο κ. Ζαββός παρουσίασε τον ρόλο της HDB ως σύγχρονης Αναπτυξιακής Τράπεζας για τη χρηματοδότηση της πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ).

Ο κ. Ζαββός τόνισε ότι οι αναπτυξιακές τράπεζες μπορούν να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο για τη χρηματοδότηση της πράσινης και βιώσιμης μετάβασης των ΜμΕ , καθώς:

  • Παρέχουν μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση.
  • Αναλαμβάνουν μεγάλο μέρος του κινδύνου που είναι σημαντικό για καινοτόμα ή πολύπλοκα πράσινα έργα.
  • Παρέχουν εγγυήσεις συμβάλλοντας στη μείωση του κόστους δανεισμού για τους φορείς ανάπτυξης πράσινων έργων.

«Είναι απαραίτητη η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που υπάρχει στον τομέα της πράσινης μετάβασης με έμφαση στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», τόνισε ο κ. Ζαββός.

Αναφορικά με το χρηματοδοτικό κενό, ο κ. Ζαββός επισήμανε ότι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η πράσινη μετάβαση απαιτεί άνευ προηγουμένου πρόσθετες επενδύσεις άνω των 620 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της Πράσινης Συμφωνίας.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της McKinsey, εκτιμάται ότι θα χρειαστεί να επενδυθούν 30-50 δισ. ευρώ στον ενεργειακό τομέα κατά την επόμενη δεκαετία, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι.

«Οι τιτλοποιήσεις μπορούν να καλύψουν μέρος αυτής της επένδυσης ως βασικό εργαλείο άντλησης κεφαλαίων από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Διευκολύνοντας τις τράπεζες να χορηγούν δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι τιτλοποιήσεις μπορούν να γεφυρώσουν ένα σημαντικό μέρος αυτού του χρηματοδοτικού κενού», επεσήμανε ο κ. Ζαββός.

Αναφερόμενος στο σχέδιο «Ηρακλής» σημείωσε πως «σηματοδότησε την έναρξη μιας περιόδου εκσυγχρονισμού του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Η επιτυχία του ήταν μια ρηξικέλευθη μεταρρύθμιση που συνέβαλε καθοριστικά στην απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας της Ελλάδας».

Η χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης μπορεί να γίνει αξιοποιώντας την επιτυχημένη εμπειρία της Ελλάδας με το πρόγραμμα «Ηρακλής» με την ανάπτυξη μιας πράσινης αγοράς τιτλοποιήσεων.

«Για να πρωτοστατήσει στην πράσινη μετάβαση, η Ελλάδα αναπτύσσει ένα πλαίσιο ευθυγραμμισμένο με την Ταξινομία της ΕΕ για βιώσιμες δραστηριότητες και τον κανονισμό για τη δημοσιοποίηση πληροφοριών βιώσιμης χρηματοδότησης», σημείωσε.

Ο κ. Ζαββός τόνισε ότι η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ικανότητα της να χρηματοδοτήσει τους φιλόδοξους στόχους της, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής. Για να επιτευχθεί αυτό, είναι απαραίτητο να ολοκληρωθεί η Τραπεζική Ένωση και να εμβαθυνθεί η Ένωση Ευρωπαϊκών Κεφαλαιαγορών. Αυτές οι δύο πρωτοβουλίες απαιτούν πολιτική αποφασιστικότητα, καθώς και την υπέρβαση στενών εθνικών αντιλήψεων και παρωχημένων δογμάτων.

«Ο έγκαιρος μετασχηματισμός του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ε.Ε. θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το κόστος χρηματοδότησης της ευρωπαϊκής οικονομίας σε μια νέα εποχή γεωπολιτικών εντάσεων», είπε.

Συμπεραίνοντας, ο κ. Ζαββός υπογράμμισε την ανάγκη ολοκλήρωσης της Ένωσης κεφαλαιαγορών με τις τιτλοποιήσεις ως κορυφαία προτεραιότητα, που θα πρέπει να βρίσκεται στην ευρωπαϊκή πολιτική ατζέντα της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2024.