ESG Tracker by HDB: Δημιουργήστε δωρεάν αναφορά για την επιχείρησή σας

el
Δημόσιες Παρεμβάσεις

Μία νέα εποχή για την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

Άρθρο της Προέδρου και Διευθύνουσας Συμβούλου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας-HDB, Αθηνάς Χατζηπέτρου, 25/09/2021.

Η 85η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης λειτούργησε ως αφετηρία μιας συνολικής επανεκκίνησης της Ελληνικής Οικονομίας, πάνω στις νέες βάσεις και προτεραιότητες που έχει θέσει η κυβέρνηση, οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το νέο ΕΣΠΑ, αλλά και οι «πράσινες» και «ψηφιακές» πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για πρώτη φορά, η νέα Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα-HDB συμμετείχε στο μεγαλύτερο εκθεσιακό γεγονός της χώρας, στη γιορτή της επιχειρηματικότητας, με μια σύγχρονη και ψηφιακή παρουσία που αντικατοπτρίζει την φιλοσοφία της Τράπεζας: Την έμπρακτη στήριξη των επιχειρηματιών, διευκολύνοντας την πρόσβασή τους στη χρηματοδότηση και υπεραπλουστεύοντας γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Το θεματικό τρίπτυχο Παρελθόν-Παρόν-Μέλλον στο οποίο ήταν αφιερωμένη η 85η ΔΕΘ, είναι συνυφασμένο με τον ρόλο των αναπτυξιακών τραπεζών: τη θεσμική μνήμη και παράλληλα την αλλαγή και την εξέλιξη που τις χαρακτηρίζει, ανάλογα με τις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες του επιχειρηματικού κλάδου και της κοινωνίας γενικότερα.

Στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ξεκινήσαμε μια νέα διαδρομή, τον Μάρτιο του 2020, ως φορέας με 280 εκατομμύρια ευρώ υπό διαχείριση. Σήμερα, τα υπό διαχείριση κεφάλαια της Hellenic Development Bank -HDB, ξεπερνούν τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ, με ισχυρή πολιτική στήριξη και πολύπλευρες στρατηγικές συνεργασίες. 

  • Τα πρόσφατα κίνητρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων επιβεβαιώνουν την πολιτική βούληση να δημιουργηθούν ανθεκτικές επιχειρήσεις και ενισχύουν τον ρόλο μας.
  • Στην HDB, σχεδιάζουμε ήδη ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο που θα δώσει χρηματοδοτικά κίνητρα στις επιχειρήσεις για συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης ήταν μια ευκαιρία να «ανοίξουμε» ουσιαστικό διάλογο με όλους τους επαγγελματικούς φορείς για την ανάδειξη στοχευμένων και καινοτόμων προτάσεων που αποσκοπούν στην περαιτέρω ανάπτυξή τους. Να μιλήσουμε, να αφουγκραστούμε και να διαμορφώσουμε το μελλοντικό πλάνο δράσης μας.

Ολοκληρώσαμε και επισφραγίσαμε μια σειρά συνεργασιών, που στοχεύουν -όπως όλες οι δράσεις μας- όχι μόνο στη διοχέτευση χρηματοδότησης για παραγωγικές επενδύσεις και την κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων, αλλά κυρίως στη δημιουργία νέων προοπτικών ανάπτυξης της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Με τα Μνημόνια Συνεργασίας (MOU) με το Χρηματιστήριο Αθηνών, τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών ΣΕΒ, τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), καθώς και την Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης αποδεικνύουμε τη σημασία που δίνουμε στη δημιουργία εποικοδομητικών συνεργασιών με κοινωνικό, αλλά και οικονομικό αντίκτυπο.

Επιπρόσθετα, ανακοινώσαμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το πρώτο Ταμείο Εγγυοδοσίας Δανείων Επιχειρήσεων Παραγωγής Οπτικοακουστικών Έργων, μέσω του οποίου θα δοθούν περισσότερα από 62 εκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων, στηρίζοντας το όραμα της πολιτικής ηγεσίας να γίνει η Ελλάδα κέντρο διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης διοργανώσαμε δύο σημαντικές ζωντανές συζητήσεις – πάνελ για τον ρόλο των αναπτυξιακών τραπεζών στην ανάκαμψη της οικονομίας με βιώσιμα κριτήρια και στη διασύνδεση των επιχειρήσεων.

Μεταξύ άλλων, μας τίμησαν με την παρουσία τους: Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υφυπουργός, Γιάννης Τσακίρης, οι Γενικοί Γραμματείς, Δημήτρης Σκάλκος και Λεωνίδας Χριστόπουλος, ο Ειδικός Γραμματέας, Γιώργος Ζερβός, η Υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος, Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, ο Επικεφαλής της Ομάδας Επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την Ελλάδα και την Κύπρο, Γιάννης Καλτσάς, φορείς και εκπρόσωποι της αγοράς, καθώς και της BPI France.

Η αρωγή που παρέχει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα μέσω των προγραμμάτων εγγύησης και συγχρηματοδότησης και ο αντίκτυπος αυτών στην πραγματική οικονομία επισημάνθηκαν από όλους τους συμμετέχοντες, δίνοντάς μας ακόμα μεγαλύτερη ώθηση να συνεχίσουμε να προχωρούμε δυναμικά, παράγοντας ουσιαστικά αποτελέσματα.

Στην HDB στηρίζουμε όσους τολμούν και επιχειρούν, γι’ αυτό  ανακοινώσαμε επιπλέον μια καινοτόμα πρωτοβουλία για τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

  • Πρόκειται για το «ESG Innovation Challenge #HDB4ElevateGreece» ένα διαγωνισμό για τη δημιουργία εφαρμογών και πλατφορμών που θα ενσωματώνουν κριτήρια περιβαλλοντικά, κοινωνικά και παράγοντες εταιρικής διακυβέρνησης (ESG), αλλά και κριτήρια καινοτομίας ενός project ή μιας επιχείρησης.

Θέλουμε να συν-δημιουργήσουμε με τη δυναμική startup κοινότητα της χώρας μας και επιβραβεύουμε τους νικητές με μια ευκαιρία εμπορικής συνεργασίας. Κάνουμε δηλαδή πράξη το λεγόμενο «we buy your potential», επενδύουμε στις δυνατότητες και όχι στο παρελθόν μιας επιχείρησης.

Η βράβευση της επιχειρηματικότητας είναι κομβικής σημασίας για την συνέχειά της, οφείλουμε να δίνουμε κίνητρα στους νέους επιχειρηματίες προς όφελος της οικονομίας συνολικά. Στα «Εθνικά Βραβεία Νεοφυούς επιχειρηματικότητας» απονείμαμε το βραβείο «Περιβαλλοντικού Αντικτύπου». Σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των δράσεων προς αυτήν την κατεύθυνση, προσφέραμε ως βραβείο το ποσό των 10.000 ευρώ στη νικήτρια εταιρεία, ενώ παρέχουμε συμβουλευτικές υπηρεσίες/mentoring και τεχνογνωσία που θα τις βοηθήσει να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα αποτελεί πρωταρχικό μας μέλημα να εξυπηρετούμε τις ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων, να βοηθάμε να καινοτομήσουν και να επιτύχουν χωρίς αποκλεισμούς.

Θα συνεχίσουμε να τιμούμε τη διαφάνεια, την ταχύτητα ανταπόκρισης με στοχευμένες παρεμβάσεις που θα λειτουργούν ως εφαλτήριο των αναπτυξιακών τους σχεδίων.

 Έχουμε το όραμα, το πάθος των ανθρώπων μας και την εμπειρία να εξοπλίσουμε την ελληνική επιχείρηση με όλα τα «εφόδια» για να στηριχθεί, αλλά κυρίως να αναπτυχθεί.