ESG Tracker by HDB: Δημιουργήστε δωρεάν αναφορά για την επιχείρησή σας

el
Δημόσιες Παρεμβάσεις

Επιχειρησιακός Μετασχηματισμός: Ανάγκη ή πολυτέλεια;

*Άρθρο της Προέδρου και Διευθύνουσας Συμβούλου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Αθηνάς Χατζηπέτρου

Ουδείς αμφιβάλλει ότι η Ελληνική Οικονομία πάσχει σήμερα από το τεράστιο επενδυτικό κενό που προκάλεσε η υπερδεκαετής οικονομική κρίση, αλλά και η πανδημία.

H Ελλάδα ανανεώνει το παραγωγικό της δυναμικό με ρυθμό κατά 50% μικρότερο της υπόλοιπης Ευρώπης.

Η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει.

Είναι επίσης αλήθεια πως μόνο τα μέτρα που λαμβάνει η πολιτεία δεν επαρκούν.

Για την αντιμετώπιση της ύφεσης δεν αρκεί μια δημοσιονομική επέκταση.

Οφείλουμε όλοι οι παράγοντες της οικονομίας, επιχειρήσεις, οργανισμοί , δημόσια διοίκηση και εργαζόμενοι, να λειτουργούμε διαφορετικά.

Με άλλες δομές και με διαφορετικούς χρόνους υλοποίησης των στρατηγικών μας.

Η νέα πραγματικότητα απαιτεί νέο τρόπο σκέψης.

Ήταν εντυπωσιακή η ταχύτητα με την οποία προσαρμόστηκαν οι περισσότερες επιχειρήσεις της χώρας στις νέες συνθήκες και τις νέες απαιτήσεις που δημιουργήθηκαν στην αγορά, λόγω της πανδημίας. Εφαρμόστηκαν νέα συστήματα, νέες διαδικασίες και υιοθετήθηκαν μέθοδοι λειτουργίας μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων κάτι που διαφορετικά θα έπαιρνε μήνες ή χρόνια.

Μέσα στην καραντίνα πραγματοποιήθηκε ένα μοναδικό στα χρονικά ψηφιακό άλμα.

Σήμερα όλοι συμφωνούμε: Ψηφιακός μετασχηματισμός δεν ήταν και δεν είναι απλά η αντικατάσταση των ηλεκτρονικών υπολογιστών με υπολογιστές σύγχρονης τεχνολογίας.

Ήταν και είναι ένας κρίσιμος παράγοντας επιβίωσης αλλά και ο βασικός πυλώνας ανάπτυξης. Οι επιχειρήσεις συνειδητοποίησαν πως οι τελικοί αποδέκτες των προϊόντων τους ή των υπηρεσιών τους είχαν ήδη διαμορφώσει καινούριες συνήθειες και διαφορετικές προτιμήσεις. Κατά συνέπεια, έπρεπε και οι ίδιες οι επιχειρήσεις να αλλάξουν.

Είναι πλέον μονόδρομος, η ειλικρινής καταγραφή των εκ των έσω ορμώμενων παθογενειών και ο επανασχεδιασμός της φιλοσοφίας, της πολιτικής, αλλά και της ίδιας της λειτουργίας της επιχείρησης.

Η βιώσιμη επιχείρηση πρέπει να μετατραπεί σε μια σύγχρονη, εξωστρεφή, ανταγωνιστική μονάδα παραγωγής προστιθέμενης αξίας, ώστε να έχει προοπτικές ανάπτυξης.

Για την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα- HDB, το 2020, ο ταχύτατος μετασχηματισμός ήταν μια αναγκαιότητα λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της εποχής. Κατέληξε όμως να είναι πλέον, η ειδοποιός διαφορά, αυτό που την ξεχωρίζει  από άλλους οργανισμούς με μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο.

Προχωρήσαμε με γρήγορους ρυθμούς στη διαδικασία εσωτερικού μετασχηματισμού και επαναπροσδιορισμού της εταιρικής της ταυτότητας και φιλοσοφίας, των διαδικασιών, του νέου λειτουργικού και οργανωτικού επιχειρησιακού σχήματος και ψηφιακού μετασχηματισμού της, καθώς και του νέου ρόλου της Τράπεζας στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας.

Στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, επιλέξαμε την τεχνολογία ως σύμμαχο.

Γίναμε digital challenger, για να μεγιστοποιήσουμε το “phygital” γνωρίζοντας πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι απλά η ψηφιοποίηση κάποιων εσωτερικών διαδικασιών και ένα έργο τεχνολογίας αλλά, αφορά στον ολιστικό μετασχηματισμό του μοντέλου λειτουργίας της Τράπεζας.

Υιοθετήσαμε μια συνεχή διαδικασία βελτίωσης, αλλά κυρίως αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων που προσφέρει σήμερα η τεχνολογία. Από τον ρόλο μας ως καταλύτης για τη διευκόλυνση χρηματοδότησης επιχειρήσεων έχουμε -και επιτέλους αξιοποιούμε- έναν μεγάλο και μεγάλης σημασίας όγκο πληροφοριών και δεδομένων.

Απαιτήθηκε λοιπόν μια ριζική επανεξέταση του τρόπου, με τον οποίο αξιοποιούμε τις δυνατότητες της τεχνολογίας, για να αυξήσουμε την απόδοσή μας μέσα από την ψηφιοποίηση των διαδικασιών.

Ο μετασχηματισμός ενός Οργανισμού όπως η Hellenic Development Bank προϋποθέτει:

•             Ξεκάθαρο και μετρήσιμο όραμα.

•             Ισχυρή βούληση.

•             Φιλόδοξη στρατηγική και σωστό σχεδιασμό αναγκών και προτεραιοτήτων.

•             Ετοιμότητα και στήριξη από το σύνολο των εμπλεκομένων στην φιλοσοφία και κουλτούρα της Τράπεζας.

•             Προσεκτική υλοποίηση και αποτελεσματική διάθεση πόρων και εργαλείων.

Η HDB είναι σήμερα ένας σύγχρονος Fintech οργανισμός που μεγαλώνει και εξελίσσεται. Θέτουμε νέους στόχους, με μία δυναμική ομάδα στελεχών με διεθνή και πολύπλευρη εμπειρία και ενισχύουμε τις επενδύσεις ψηφιακού μετασχηματισμού. Πάγιος στόχος μας είναι με διαφάνεια και απλούστευση της γραφειοκρατίας να στηρίξουμε και να ενισχύσουμε την υγιή επιχειρηματικότητα. 

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πρώτο Θέμα” την Κυριακή 03.10.2021